Bekijk alle berichten

10/10/2023

MFA gedoe? Dit is waarom het nodig is!

Verdedig je bedrijf tegen slimme cybercriminelen. MFA is de meest efficiënte verdedigingslinie.

Cybercriminelen worden steeds slimmer. Daarom is het essentieel om je bedrijf – ongeacht de omvang – goed te beschermen. Een van de meest efficiënte verdedigingslinies die je kunt gebruiken, is Multi-Factor Authenticatie (MFA). Hoewel het misschien een beetje voelt als gedoe, is het net zo belangrijk als het vastklikken van je autogordel. In deze blog vertelt Matthias Van Snick, operations manager bij IT Provider, wat MFA is en waarom het zo hard nodig is.

MFA, wat is het?

MFA staat voor Multi-Factor Authenticatie, ook wel bekend als tweestapsverificatie. Het is een extra beveiligingslaag die wordt toegepast – boven op je gebruikersnaam en wachtwoord – bij het inloggen op een digitaal account, een platform of bedrijfsnetwerk. Met MFA voeg je feitelijk een extra verificatiemethode toe. Het idee is dat als iemand je wachtwoord weet te achterhalen, die persoon nog steeds niet kan inloggen op je account(s). Dit extra verificatiemiddel kan verschillende vormen aannemen. Het kan een unieke code zijn die naar je mobiele telefoon wordt gestuurd, een biometrische scan zoals een vingerafdruk of gezichtsherkenning, of een bevestiging via een authenticatie-app. Door meerdere factoren te combineren, zoals iets wat je weet (wachtwoord) en iets wat je hebt (mobiele telefoon) of iets wat je bent (een vingerafdruk), versterk je de beveiliging van je systemen aanzienlijk.

Een extra handeling voor extra beveiliging

MFA vraagt dus om een extra handeling van jou en je medewerkers. Je moet een extra code invoeren of een melding op je mobiele apparaat bevestigen. We weten het, dan kan je als gedoe ervaren. Maar als je beseft hoeveel impact het heeft op je beveiliging, begrijp je misschien waarom het zo broodnodig is. Zaten in de jaren zeventig kinderen nog vrolijk zonder gordel op de achterbank, vandaag de dag weet iedereen dat je je pagadders pas veilig vervoert als ze vastgeklikt zijn. Op eenzelfde manier helpt MFA je je bedrijfsomgeving te beschermen.

Itsme en de weg naar een wachtwoordloze wereld

Steeds meer diensten en platforms ondersteunen MFA. Zelfs gratis, commerciële diensten, zoals grote socialmediaplatforms, gratis mailboxes en webshops, springen op de kar. MFA is geen nieuw concept. We kennen het al van diensten zoals Itsme, een manier om je identiteit te bevestigen op overheidsplatformen. MFA is ook een belangrijke stap op weg naar een wachtwoordloze wereld, waarin we niet langer afhankelijk zijn van wachtwoorden die gemakkelijk kunnen worden gehackt of gelekt, hoe complex ze ook zijn. MFA biedt een veel veiliger manier om toegang te krijgen tot onze digitale accounts.

Bewustwording en verantwoordelijkheid

Een ander waardevol aspect van MFA is dat het bijdraagt aan de bewustwording van je medewerkers. De extra handeling die ze moeten uitvoeren, herinnert ze eraan dat ze bijdragen aan de digitale veiligheid van jouw bedrijf. Het helpt ze een gewoonte van veilig gedrag te creëren.